УКРАЇНА має шанс вступити до ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: що її там чекає?

3

Як повідомляв  сайт https://afzs.sumy.ua/, УКРАЇНА днями зробила ще один крок до вступу в ЄС…

УКРАЇНА наблизилася до вступу в ЄС: що  буде із сільським господарством?

Що  її там чекає?

Сьогодні наш сайт розповість про агропромисловий комплекс однієї з найбільш розвинених не тільки європейських, а й світових країн – НІМЕЧЧИНИ.

Так от, у ВВП цієї держави сільське господарство далеко не «über alles» («понад усе»,  – укр.), як повідомляє сайт https://latifundist.com/ займає менше 1 відсотка.

Але цікавий інший факт. Незважаючи на те, що сільськогосподарських земель у Німеччині у 2,5 рази менше, ніж в Україні, виробництво агропродукції там вдвічі більший.

Як ми повідомили на початку статті,  Німеччина є однією з найрозвинутіших  світових держав світу. Тобто, у світовій економіці Німеччина – «важковаговик»: країна посідає  4  місце за розміром ВВП та обсягом експорту.

Номінальний ВВП ФРН, наприклад, майже вдвічі більший, ніж у Канаді та у 25 разів –  ніж в Україні.

У розвитку Німеччина зробила ставку на високотехнологічні кластери економіки. Тому для всіх країна, насамперед, асоціюється з важким машинобудуванням, електронікою та автопромом.

Не секрет, що якість товарів, вироблених німецькою промисловістю та в сільському виробництві, вже давно вважається еталоном на світовому ринку.

І це підтверджує  індекс складності економіки. За показником складності виробничої структури держава посідає 3 місце у світовому ТОПі, поступаючись лише Японії та Швейцарії.

 На тлі потужної та супертехнологічної промисловості німецький аграрний сектор виглядає ледь-ледь скромнішим, поступається сусіду по ЄС – Франції.

За даними Євростату, в еквіваленті повного робочого часу зайнятість у сільському господарстві Німеччини складає 465 тисяч осіб, або 1 відсоток від загальної кількості працюючих.

Продуктивність праці на одного зайнятого – майже $60 тисяч. А тепер УВАГА: це в 12 разів вище за продуктивність українських сільгосппрацівників.

Зауважимо, що клімат Німеччини помірний: з теплим літом та м’якою зимою.

Основний обсяг сільгосппродукції виробляється в західних землях ФРН.

Західна Німеччина має переваги не тільки завдяки кліматичним умовам і великим площам сільськогосподарських угідь, а й завдяки продуктивності праці.  Однак навіть через більше ніж  30 років після об’єднання ФРН та НДР наслідки соціалістичного минулого дають про себе знати: продуктивність фермерських господарств у Східній Німеччині нижча, ніж у Західній.

До слова, до початку віроломного загарбницького нападу рашистів валовий випуск сільгосппродукції в  Україні  складав $ 32,7 млрд, то в Німеччині –  $ 65,2 млрд.

Підкреслимо, що землі сільгосппризначення у ФРН займають у 2,5 рази меншу площу, ніж в Україні, а от обсяг виробленої німецької продукції (у грошах) –  вдвічі більший.

Виникає закономірне запитання: чим це можна пояснити?

А пояснюється це тим, що в Німеччині розвинута переробка аграрної сировини, а топові позиції експорту продукції АПК є товари з високою доданою вартістю.

До речі, німецький агросектор у багатьох асоціюється з органічним землеробством: за деякими даними 1,3 млн гектарів сільгоспземель відведено під органіку.

В Україні, теж за деякими даними, площі під органічним землеробством займають 0,3 млн гектарів.

 У Німеччині рослинництво сконцентровано в семи землях, умовно утворюючи два пояси на півночі та півдні країни. Абсолютними лідерами за площами ріллі та валовими зборами є Баварія та Нижня Саксонія. Валовий збір основних зернових та олійних культур складає у середньому 45-48 млн тонн на рік, тобто, майже вдвічі нижчий, ніж в Україні.

І обсяг виробництва зернових та олійних культур  у  ФРН стабільно скорочується. Основні причини: поступове зменшення загальної кількості сільгоспземель, а також кілька років  поспіль із урожайністю, нижчою від середнього рівня через несприятливі кліматичні умови.

Незважаючи на це, німецькі господарства демонструють вищу врожайність. І за цим показником Україна програє Німеччині майже з усіх сільськогосподарських  культур.

У Німеччині, безсумнівно, розвинена культура бережливого землекористування. І це не випадково.  Це є наслідком тривалої історії приватної власності на сільськогосподарські землі, а також стратегічної позиції з цього питання федерального уряду та місцевих муніципалітетів.

Для відстеження стану ґрунтів у Німеччині створено кадастр еродованих ґрунтів.

І дуже важливе таке:  державні дотації фермерам чітко прив’язані до дотримання правил, які запобігають ерозії ґрунту.

Катерина Губіна, факівець з аналізу ґрунтів лабораторії «Агротест»  підкреслювала, що в Україні  відсутня системна робота в цьому напрямі, немає ефективної державної стратегії збереження ґрунтів. І до створення ринку землі агровиробники не були зацікавлені вкладати довгі інвестиції в ґрунтозберігаючі технології.

У Німеччині в питанні захисту ґрунтів сполучною ланкою між німецькими фермерами та державою виступають аграрні палати, які існують на гроші від сплати податку на землю (€ 20/га).

Основним завданням таких палат є консультування сільгоспвиробників та моніторинг дотримання правил землекористування та сівозміни.

«У нашій країні консультуванням із застосування тих чи інших агротехнологій переважно займаються дилери посівного матеріалу та добрив. А у них, як відомо, свій інтерес  забезпечити продаж. Це не завжди рівне користі для ґрунту. Хоча останніми роками спостерігаються позитивні зміни, і ті ж таки дилери звертаються до нас за допомогою у питаннях ґрунтозберігаючих технологі – сказала Катерина Губіна.

До слова, серед зернових культур у Німеччині домінують пшениця та ячмінь. Найбільш масові технічні культури –  це  ріпак і цукровий буряк.

 Щодо розвитку тваринництва. Центром його є Нижня Саксонія. Разом із Північним Рейном-Вестфалією та Саксонією-Анхальт у цих регіонах зосереджено понад 65 відсотків всього поголів’я сільськогосподарських тварин та птиці в країні.

Також одним важливим центром тваринництва є Баварія, яка розташована в передгір’ї Альп та має прекрасні умови для розвитку молочного скотарства. Саме тут знаходиться  найбільше поголів’я ВРХ у Німеччині.

Звернимо увагу читатів й на таке. Якщо за валовими зборами сільськогосподарських культур український АПК має високі показники завдяки великим площам ріллі, то з виробництва тваринницької продукції ми програємо німцям повністю.  Правда, окрім м’яса птиці…

Напевне, слід звернути увагу на розвинену переробку сільськогосппродукції. Вона  –  це важлива риса німецького АПК.

По-перше, майже вся аграрна сировина переробляється всередині країни.

По-друге,  на переробку йде частина імпортної сировини.

Виняток складають пшениця, ячмінь та м’ясо свиней. Ці товари Німеччина в основному експортує.

Україна ж велику частку сільськогосподарської сировини, що виробляє, експортує.

Зокрема, із загальної кількості вирощеного зерна  десь тільки четверта частина споживається на внутрішньому ринку.

 Незважаючи на те, що німці збирають на 3−5 млн тонн пшениці менше, ніж українці, країна випускає 6,8 млн тонн пшеничного та житнього борошна на рік, а Україна – 1,8 млн тонн (довоєнні дані).

Водночас Німеччина посідає 3  місце за обсягом експорту борошна, поступаючись лише Туреччині та Казахстану. А щодо обсягу експорту хлібобулочних виробів країна є абсолютним світовим лідером.

Ще відомо, що Німеччина є одним із лідерів за обсягом переробки ріпаку. Держава щорічно імпортує понад 5 млн тонн цієї культури.

Нагадаємо, що ріпакова олія широко використовується для виробництва біодизелю, якого німці випускають понад 3 млн тонн на рік, утримуючи 4 місце у світовому ТОПі країн-виробників.

Країна збирає менше 4 млн тонн кукурудзи на зерно, яка разом з іншими фуражними культурами переважно йде на відгодівлю сільгосптварин, тобто,  з виробництвом кукурудзяного етанолу особливо не розженешся. Але біоетанол можна робити із цукрових буряків. Тому, вирощуючи майже 30 млн тонн цих солодких коренеплодів, німці з них виробляють 0,5 млн тонн етанолу та 4,3 млн тонн цукру на рік.

Німеччина є найбільший експортер шоколаду та шоколадних виробів.  Реалізація на зовнішньому ринку цього товару є однією з найбільших статтей експорту в сегменті продукції АПК та переробки.

Примітно, що високих експортних продажів шоколаду Німеччина досягла, не маючи власного виробництва какао-бобів. Країна посідає друге місце у світі з імпорту цієї сировини.

Україна ж, незважаючи на надмірні потужності з переробки олійних, поки що з обережністю намагається імпортувати сировину для переробки…

Аграрний експорт Німеччини – це, насамперед, продукти харчування та продукція переробки з високою доданою вартістю. Експорт сировини перебуває значно нижче першої десятки товарних позицій. Наприклад, пшениця займає лише 15 місце в загальному експорті продукції АПК.

Незважаючи на домінування продукції з високою доданою вартістю, на сегмент АПК та продуктів харчування припадає тільки дещо більше 5 відсотків сукупного експорту країни.

Країни ЄС є найбільшим ринком збуту для аграрної продукції Німеччини. Поза Європейським Союзом найбільший покупець – це Китай…

Напевне слід розповісти про аграрну логістику в Німеччині, яка  орієнтована насамперед на внутрішній ринок, оскільки переважна більшість сировини переробляється всередині країни.

Саме тому перевага в доставці сільськогосподарських вантажів надається автомобільному та річковому транспорту.

У країні розвинена річкова інфраструктура, яка складається з навігації на основних річкових системах, кількох штучних каналах, а також – річкових портів.

 До слова, залізничний транспорт в аграрній логістиці Німеччини виконує своє класичне призначення –  відправлення вантажів на великі відстані в експортному напрямку та до морських портів.

 Німецькі фермерські господарства, про які потрібно все ж таки розповісти,  здебільшого  це сімейні ферми, які перебувають в одноосібному володінні. З понад  262 тисяч  фермерських господарств лише понад 4 тисячі зареєстровано як «товариства з обмеженою відповідальністю» або як інші юридичні особи.

Звертаємо увагу, що найбільшу групу утворюють підприємства із сільськогосподарськими площами від 10 до 50 гектарів. І тільки  понад  38 тисяч  господарств обробляють більше 100 гектарів. І  на ці підприємства припадає  майже 62 відсотки всіх сільгоспугідь Німеччини.

Цікаво, що на території колишньої НДР кількість господарств значно менша, але в середньому одне фермерське господарство має в управлінні більший зембанк.

Німецькі аграрії обробляють свою землю як німецькою, так і закордонною технікою.

Дивно, але незважаючи на наявність сильних національних виробників сільськогосподарської техніки, ФРН  є одним із найбільших імпортерів у цьому сегменті.

Серед німецьких фермерів найбільшою популярністю користуються бренди Fendt, John Deer, Claas, Amazone, Lemken.

Як розповіли представники компанії Amazone, закупівля та обслуговування сільськогосподарської техніки в Німеччині організована через регіональних дилерів, які авторизовані та навчені відповідними виробниками.

Вагомі дотації від федерального уряду та ЄС дозволяють аграріям постійно оновлювати парк сільгоспмашин.

Фермери вважають за краще співпрацювати з великими компаніями, які мають ширшу мережу дилерів і надають більше послуг.
Зауважимо, що структура сільськогосподарських угідь у Німеччині та Україні схожа – в обох державах  переважає рілля….

ОЛЕГ БОНДАРЕНКО, голова ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ»: «Через нашу байдужість транснаціональні компанії за 5-10 років можуть безповоротно знищити родючість та потенціал української землі…»