Наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках у розділах порушує різноманітні теми щодо вирощування фермерами СУМЩИНИ, в тому числі й членами ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ» (голова ОЛЕГ БОНДАРЕНКО), сільськогосподарських культур, про їхні досягнення, а також – про проблеми та виклики…
Війна на території нашої держави з рашистами-загарбниками вже триває близько 4 років…
І тому все більше українців, щоб вижити, підшукують варіанти малого агробізнесу, котрий можна почати з мінімальними інвестиціями.
Не секрет, що нині в тренді перебувають нішеві культури, крафтова переробка, фермерські сироварні й агротуризм.
Тому наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках цим темам надає досить значну увагу…
Сьогодні мова на нашому сайті, зокрема, йтиме й про агротуризм в сільській місцевості…
Молода родина Струців зробила ставку на Helix aspersa – виноградного равлика, який цінується у ресторанах України та Європи. Він росте 4–5 місяців і набирає максимум 10–15 грам.
Нині господарство на 25 сотках виробляє близько 3 тонн равликів щороку та приймає туристів у дегустаційному центрі Mons Snail.
«Дебютний сезон пройшов у режимі постійного навчання на власних помилках. Початкова ідея полягала лише в розведенні равликів і збуті. Проте виявилося, що високогірні умови суттєво ускладнюють бізнес. Результат залежить від багатьох змінних: температури, шкідливих тварин – мишей, птахів», – розповіла засновиця ферми Анна Струц сайту https://kurkul.com/
Родина фермерів із СУМЩИНИ з молока виробляє 15 видів різноманітних сирів…
Про особливості цього прикладу мініагро:
невисокий стартовий капітал (достатньо кількох соток теплиць);
швидкий ріст популяції равликів;
додатковий заробіток на агротуризмі – екскурсії, дегустації, продаж готової продукції.
На фермі Mons Snail гості можуть скуштувати равликів у різноманітних соусах, паштети та маринади.
Усі страви готуються за унікальними рецептами, розробленими засновницею ферми Анною Струц.
«Із 2021 року функціонує наша дегустаційна платформа. Ми приймаємо гостей, проводимо екскурсії й готуємо равликові делікатеси», – додає вона.
Равликова ферма – приклад того, як мініагро може поєднувати агро й туризм.
На СУМЩИНІ від початку війни успішно діє сироварня «ОСНОВА» фермерів КРИВОЗУБІВ…
До слова, равлик виноградний (Helix pomatia) – великий наземний молюск, відомий своєю величезною раковиною та характерним способом життя. Цей вид широко поширений в Європі та на південному заході Азії, а також інтродукований в інші регіони світу. Равлик виноградний є однією з найбільш популярних і відомих видів слимаків завдяки своїм корисним властивостям, включаючи кулінарне використання та лікарські властивості…
Від домашнього хліба та пошуку екологічних продуктів – допомогли гранти…