Про цінність виноградних равликів та їх роль у туризмі в сільській місцевості…

19

 Наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках у розділах порушує різноманітні теми щодо вирощування фермерами СУМЩИНИ, в тому числі й членами ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ  ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ» (голова ОЛЕГ БОНДАРЕНКО), сільськогосподарських культур, про їхні досягнення, а також – про проблеми та виклики…

ВЯЧЕСЛАВ РАЩУПКІН, заступник голови ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ» зустрівся з ВІТАЛІЄМ КОВАЛЕМ, Міністром аграрної політики та продовольства УКРАЇНИ: обговорено важливі, нагальні питання фермерської діяльності, і вже деякі з них вирішуються…

Війна на території нашої держави з рашистами-загарбниками вже триває близько 4 років…

І тому все  більше українців, щоб вижити,  підшукують варіанти малого агробізнесу, котрий можна почати з мінімальними інвестиціями.

Не секрет, що нині в  тренді перебувають нішеві культури, крафтова переробка, фермерські сироварні й  агротуризм.

Тому наш  сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках цим темам надає досить значну увагу…

Сьогодні мова на нашому сайті, зокрема, йтиме й про агротуризм в сільській місцевості…

Молода родина  Струців зробила ставку на Helix aspersa – виноградного равлика, який цінується у ресторанах України та Європи. Він росте 4–5 місяців і набирає максимум 10–15 грам.

«БАТАТКО» – до 50 замовлень батату на день..

Нині господарство на 25 сотках виробляє близько 3 тонн равликів щороку та приймає туристів у дегустаційному центрі Mons Snail.

«Дебютний сезон пройшов у режимі постійного навчання на власних помилках. Початкова ідея полягала лише в розведенні равликів і збуті. Проте виявилося, що високогірні умови суттєво ускладнюють бізнес. Результат залежить від багатьох змінних: температури, шкідливих тварин – мишей, птахів»,  –  розповіла засновиця ферми Анна Струц сайту https://kurkul.com/

Родина фермерів із СУМЩИНИ з молока виробляє 15 видів різноманітних сирів…

Про особливості цього прикладу мініагро:

невисокий стартовий капітал (достатньо кількох соток теплиць);

швидкий ріст популяції равликів;

додатковий заробіток на агротуризмі – екскурсії, дегустації, продаж готової продукції.

На фермі Mons Snail гості можуть скуштувати равликів у різноманітних соусах, паштети та маринади.

Усі страви готуються за унікальними рецептами, розробленими засновницею ферми Анною Струц.

«Із 2021 року функціонує наша дегустаційна платформа. Ми приймаємо гостей, проводимо екскурсії й готуємо равликові делікатеси», – додає вона.

Равликова ферма – приклад того, як мініагро може поєднувати агро й туризм.

На СУМЩИНІ  від початку війни  успішно діє сироварня «ОСНОВА»  фермерів КРИВОЗУБІВ…

До слова, равлик виноградний (Helix pomatia) – великий наземний молюск, відомий своєю величезною раковиною та характерним способом життя. Цей вид широко поширений в Європі та на південному заході Азії, а також інтродукований в інші регіони світу. Равлик виноградний є однією з найбільш популярних і відомих видів слимаків завдяки своїм корисним властивостям, включаючи кулінарне використання та лікарські властивості…

Від домашнього хліба та пошуку екологічних продуктів – допомогли гранти…