Сестри Наталія та Галина – власниці фермерського господарства «Джмелик» у селі Зарудне на Сумщині.
Попит на органічну продукцію на СУМЩИНІ: вирощування екологічно чистих продуктів…
За охайними ворітцями розташовані 42 гектари яблуневих садів, перепелина ферма та власне виробництво комбікорму – колись маленька мрія, яка перетворилася у великий сімейний бізнес та економічну опору для громади.
«Це сімейний бізнес із віковою історією. На цьому місці була хата нашої бабусі, в якої троє дітей. У одного з них, нашого дядька Івана Федоровича, була мрія мати садок, ставок та робити добру справу для рідного села, адже, коли немає роботи – воно вимирає», – розповідає Галина, яка займається фінансами та партнерствами.
Попри виклики війни, брак робочої сили та відключення світла, Галина і Наталія допомагають дядьку продовжувати сімейну справу та докладають зусиль для розвитку бізнесу та збереження сімейної традиції.
Щосезону вони долучаються до збору врожаю та виховують у молодших поколінь любов до землі та садівництва.
Фермерське органічне землеробство на СУМЩИНІ: перспективи, проблеми та виклики
Перші дерева сучасного саду посадили у 2015 році.
Із самого початку засновники робили акцент на сучасних технологіях та ефективному використанні ресурсів, тому сьогодні весь яблуневий сад має автоматизований крапельний полив, вода для якого береться із сусідніх ставків.
Близько десяти сортів яблук та натуральний яблучний сік реалізують через маленькі місцеві магазини, замовлення від ліцеїв та шкіл зі всієї України, а також через замовлення на сайті.
Після екскурсії садом нас запрошують у яблучний цех та холодильник – сучасно обладнані та просторі приміщення, де виробляється та зберігається продукція.
Солодкий запах яблук та прохолодне повітря супроводжують нашу екскурсію.
Фермери СУМЩИНИ можуть мати можливість експортувати свіжі яблука на світові торгівельні ринки…
«Ми виробляємо натуральний яблучний сік. Нічого, окрім яблук. Яблука миються, подаються у подрібнювач, потім у прес, із пресу на пастеризатор, після цього – лінія розливу. За день ми можемо обробити близько тисячі кілограмів яблук», – натхненно розповідає Віктор, працівник яблучного цеху.
Завдяки гранту від МОМ вдалося закупити сучасну техніку для цеху, яка допоможе запустити нові напрями виробництва: протирочну машину, розливочну машину та ацетатор.
«Завдяки цій техніці ми плануємо розпочати виробництво яблучного оцту, джемів та пастили», – розповідає Галина.
Зараз йде робота над лабораторією, де тестуватиметься яблучний оцет, повідомив ОТГ-Інформ Сумщина.
Галина та Наталія наголошують, що головне для них – зробити продукт натуральним та нефільтрованим, зберігши всю користь яблук.
Окрім закупівлі техніки, вдалося створити нові робочі місця.
Наразі «Джмелик» офіційно працевлаштовує 16 людей, трьох із них – завдяки гранту від МОМ.
«У нас працює сім’я переселенців, а також наша маркетологиня – переселенка з Луганська. Хоч із робочою силою зараз труднощі, ми плануємо створювати більше робочих місць, зокрема сезонних», – додає Наталія, директорка підприємства.
Найновішим доповненням до господарства стала перепелина ферма, яку створили два роки тому.
«У нас є п’ять залів для вирощування із перепілками різного віку. Загалом у нас більше ніж 60000 пташок», – розповідає Оксана, завідуюча фермою, яка керує усіма процесами: від завантаження перепелиних яєць в інкубатор, до фасування та відправки.
Які виклики та проблеми опісля війни можуть очікувати малих та середніх фермерів СУМЩИНИ
Перепелині яйця від «Джмелика» можна знайти на полицях найбільших українських торгових мереж, а також замовити на сайті.
Сучасна техніка виводить бізнес на новий рівень. У розпал повномасштабної війни малий бізнес в Україні не лише продовжує свою діяльність, але й розвивається, створюючи можливості для громад та підтримуючи економіку країни.
Фермерське господарство «Джмелик» та ще 42 інших бізнеси у Сумській області отримали гранти від МОМ у рамках проєкту, що фінансується Фондом відновлення українських громад…