Про перспективи вирощування ожини фермерами на СУМЩИНІ…

1

Наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках у розділах порушує різноманітні теми щодо вирощування фермерами СУМЩИНИ, в тому числі й членами ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ  ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ» (голова ОЛЕГ БОНДАРЕНКО), сільськогосподарських культур, про їхні досягнення, а також – про проблеми та виклики…

Чи вигідно вирощувати малину та ожину в фермерському господарстві на СУМЩИНІ?

Відразу зауважимо, що вирощування ожини на СУМЩИНІ має досить гарні перспективи, особливо з урахуванням сучасних кліматичних змін, підвищеного попиту на ягідну продукцію та можливості експорту.

Про  ключові аспекти, які варто врахувати:

Клімат і умови вирощування

СУМЩИНА  розташована в зоні Лісостепу, де клімат помірно-континентальний. Це сприятливе середовище для ожини, особливо нових сортів, які витримують морози до -25°C і нижче.

Зимостійкі сорти ожини, як-от Chester, Loch Ness, Triple Crown, добре підходять для відкритого ґрунту. Але все ж укриття на зиму залишається рекомендованим.

Ґрунти СУМЩИНИ – це переважно чорноземи та сірі лісові, які добре підходять для ожини (пухкі, з нейтральним pH, дреновані).

Про економічну доцільність

Плодоношення починається з 2–3 року, пік – з 4 року.

З 1 гектара можна отримати 815 тонн якісної ягоди залежно від сорту й технології.

Середня гуртова ціна ожини у сезон – 70–120 грн/кг, а поза сезоном – до 200 грн/кг (свіжа або заморожена).

Ожина має високу рентабельність при краплинному зрошенні та мульчуванні.

Про потенційні ринки збуту

Локальний ринок: свіжа ожина влітку (ягідні фестивалі, ярмарки, магазини, HoReCa).

Переробка: варення, соки, джеми, сиропи, заморожування – гарна ніша для мікропереробки.

Експорт: ожину охоче закуповують країни ЄС, особливо Польща та Німеччина, за умови сертифікації (Global GAP тощо).

Про технічні особливості

Краще обирати безколючкові сорти – вони зручніші для збору.

Обов’язково встановлювати шпалери (опори).

Крапельне зрошення та мульча (солома, агроволокно) значно покращують урожайність.

Потрібно слідкувати за хворобами (сіра гниль, плямистості) та шкідниками (тля, кліщі).

Фермерські гранти та фінансування: як отримати підтримку для власного проєкту…

Про підтримку та гранти

Ожина як багаторічна культура підпадає під держпідтримку (відшкодування до 70 відсотків вартості посадкового матеріалу, зрошення, шпалер).

Є можливість отримати гранти за програмою єВорог/єРобота, а також від донорів ЄС/FAO –  особливо для переселенців або молодих фермерів.

Ожина нині належить до нішевих культур, які фермери вирощують на невеликих площах (1–5 га) як додаткову культуру. На ринку ніша ожини не заповнена, а тому на цю культуру варто звернути увагу. Про особливості вирощування ожини в Україні, а також про перспективні сорти читачам журналу «Ягідник» розповіла співзасновниця ФГ «Фруктовий сад АТ» Анна ДОМБРОВСЬКА.

Про сімейний бізнес фермерського господарства «Джмелик» на СУМЩИНІ, який має вікову історію…

Впродовж останніх 3 років зацікавленість ожиною як перспективною культурою для промислового вирощування значно зросла. Одна з причин цього – стабільно висока ціна на ягоду. Цьогоріч вона була на рівні 80–110 грн/кг, а на ринку був відчутний дефіцит цих ягід.

–Очевидною перевагою ожини є те, що її не складно вирощувати. Нині середня площа ожинових насаджень становить 1–3 гектари, проте серед ягідівників відчутно зростає зацікавленість цією культурою, – говорить Анна Домбровська.

До слова, основне питання, яке цікавить сучасних товаровиробників, – правильний вибір сорту. Ягода повинна мати солодкий чи солодко-кислий смак, хорошу транспортабельність та, звичайно, великий розмір плоду.

–Наразі сортовий склад цієї культурі не є визначеним як, наприклад, у лохини. Сьогодні насадження переважно мають такий вигляд: це старі сорти чи навіть до 10 сортів на 1 га, які мають строкаті смаки та калібр, більшість яких вибирають за морозостійкістю, а не за смаковими властивостями ягід, – зауважує Анна Домбровська.

Якщо характеризувати сортовий склад, то слід відзначити такі сорти ожини, які досить непогано зарекомендували себе на нашій випробувальній ділянці компанії «Фруктовий сад АТ»: Натчез, Джамбо, Тріпл Краун, Лох Несс.

Натчез – ранньостиглий безколючковий сорт ожини американської селекції, солодко-кислого смаку, який вирізняється хорошою транспортабельністю. Ягоди ожини цього сорту досить великі. Ожина Натчез досить стійка до хвороб, що суттєво полегшує агротехніку. Для сорту характерна висока врожайність – до 18–20 т/га.

Джамбо – середньостиглий безколючковий сорт. Ягоди ожини цього сорту солодкі, середнього розміру.

Лох Несс – безколючковий сорт середнього терміну достигання. Для нього характерна досить велика завантаженість кущів і, відповідно, висока врожайність. Плоди середнього розміру, солодкого смаку.

До речі, дуже важливо вибирати сорти, в яких немає гірчинки та винного післясмаку, адже через це у споживачів складається неправильне враження про культуру ожини загалом…

За словами Анни Домбровської, посадка ожини не складна, тому у фермерів не повинно виникати проблем. А загалом, як вказує фахівчиня, ожина у вирощуванні схожа на смородину: вона добре росте на родючих гумусних ґрунтах, у яких достатньо органіки.

І так: основні умови вирощування ожини – це шпалера та вкривання на зиму. Так, більшість сортів є неморозостійкими та витримують температуру до -18–20 °С.

Розвиток систем зрошення в діяльності фермерів СУМЩИНИ в умовах зміни нинішнього клімату…

Підкреслимо, що ожина – це досить традиційна ягода для української культури споживання. Її добре вже знають та хочуть купувати солодку, велику та смачну. А тому вирощувати ожину досить перспективно…

Та попри те, що вирощування ожини досить прибуткова справа, мало хто з фермерів дійсно займається її промисловим вирощуванням.

Кілька років тому, ожина згалом була нішевою ягодою, адже колючі пагони, кислі сорти та невідома технологія вирощування і захисту лякали більшість виробників.

Однак, наразі асортимент сортів ожини дозволяє обрати сорти без колючок та з великою, соковитою ягодою, яка завдяки своїй щільності легко транспортується.

Водночас технологія вирощування доступна для фермерів як середніх,  так і малих господарств…

Як вже зазначалось, важливим фактором для ожини є смак і величина. Чим більша вага ягоди, тим більший прибуток як виробника, так і людини, яка збирає.

Для порівняння, за день людина може зібрати 40-50 кг малини, а ожини – 100-120 кг.

Ожина досить невибаглива культура, але для того, щоб отримати ягоду, потрібно звернути увагу на інсектицидні обробки.

Найстрашнішим для цієї рослини є ожиновий кліщ (Acalitus essigi Hassan). Ягода ожини  складається із кістянок. Шкідник проникає у кожну кістянку і виділяє ретарданти, які гальмують розвиток ягоди. Плід буде зелений і його неможливо буде зібрати. Обов’язково потрібно проводити акарицидну обробку під час бутонізації, в момент розпускання цвіту та в момент масового цвітіння. Мінімум має бути 3-4 такі обробки, інакше урожай не врятувати.

Щодо добрив, то ягоди ожини дуже сприйнятливі до кальцію – чим більше кальцію в рослині, тим солодша ягода. Якщо ж додавати кремній до позакореневих обробок, то зменшується кількість опіків на сонці. А суміш калію із бором, робить ягоди більш транспортабельними.

Словом,  ожину можна виростити максимально екологічно чистою. Тобто, у порівнянні з іншими ягодами вона не потребує інтенсивного захисту чи догляду…

Таким чином, ожина на СУМЩИНІ – це перспективна ягідна культура з хорошою адаптацією до клімату, високою рентабельністю та попитом. Найкраще вирощувати в малих і середніх ягідниках (0,5–5 га) з сучасними технологіями, орієнтуючись на нішеві ринки. Ожина нині належить до нішевих культур, які фермери вирощують на невеликих площах (1–5 га) як додаткову культуру. Підкреслимо, що на ринку ніша ожини не заповнена, а тому на цю культуру, безсумнівно, варто звернути увагу

Фермери СУМЩИНИ обирають ЄВРОСЕМ