На СУМЩИНІ ексклюзивні, натуральні, крафтові медові напої виготовляє родина ТРОНІВ…

20

Наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках у розділах порушує різноманітні теми щодо вирощування фермерами СУМЩИНИ, в тому числі й членами ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ  ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ» (голова ОЛЕГ БОНДАРЕНКО), сільськогосподарських культур, про їхні досягнення, а також – про проблеми та виклики…

На РОМЕНЩИНІ 34-річна фермерка, яка практикувалася в НІМЕЧЧИНІ та ШВЕЙЦАРІЇ,  успішно вирощує спаржу – «весняне золото»…

Питний мед – один з перших алкогольних напоїв, який навчилося робити людство. Згадки про нього можна знайти в безлічі різних епосів, питні меди виготовляли ще за часів Княжої доби.

 

Зараз професійні бджолярі та крафтові виробники алкогольних напоїв знову активно експериментують з питними медами та випускають лінійки цікавих продуктів. На Сумщині такі ексклюзивні, натуральні, крафтові медові напої виготовляє родина ТРОНЬ.

Про перспективи вирощування суниці фермерами СУМЩИНИ

 

В інтерв’ю #ОТГ_Інформ_Сумщина засновник ТМ «ПаТронАт» Віталій ТРОНЬ поділився історією започаткування родинного бізнесу, особливостями роботи малого бізнесу в умовах війни.

Коли почали займатись виноробством?

–Виготовленням питних медів ми почали займатися у 2009 році, коли після кількох невдалих спроб нарешті вдалося створити напій, вартий уваги. Пригостили друзів, отримали схвальні відгуки і зрозуміли, що людям це може бути цікаво. Потім були роки удосконалень рецептів і технологій, поїздки на семінари в різні куточки країни, участь у ярмарках та презентаціях, аж доки у 2017 році ми отримали ліцензію на виготовлення медових напоїв і, відповідно, право постачати продукцію в магазини.

Де берете сировину? Співпрацюєте лише з одним пасічником?

 –Щоб отримати якісну продукцію, очевидно, потрібно використовувати якісні складники. Так, мед ми беремо у перевіреного пасічника, який тримає бджіл у Гетьманському національному природному парку, має сертифікат відповідності та інші необхідні документи на мед.

У вас в родині раніше була власна пасіка, чи не плануєте займатись бджільництвом?

–Ні, займатися бджільництвом не плануємо, бо ця робота теж вимагає багато часу. Ми вирішили не розпорошувати зусилля і зосередитися на одному.

Про перспективи вирощування фермерами малини на СУМЩИНІ…

Які вина є в асортименті? Які обсяги виробництва в рік?

–Зараз у нас лінійка з 7 офіційних видів: класичне (без додавання фруктів і ягід), на березовому соку, з абрикосом, айвою, горобиною, калиною та смородиною. Також маємо ще 6 експериментальних видів, на які зараз перевіряємо попит. За рік ми виробляємо близько 1000 пляшок. Всі види мають міцність 13%.

Розкажіть про особливості виробництва вина, яких принципів дотримуєтеся?

–Технологія виробництва медових напоїв схожа на виготовлення вин, але значно відрізняється на етапі приготування сусла. Якщо роздавлений виноград утворює сусло необхідної цукристості, кислотності тощо природним шляхом, то сусло для медових вин медовар має підготувати самостійно. А після початку бродіння технологія виробництва медових і виноградних вин досить схожа. Технологічний цикл виробництва триває більше року і саме тому ми виготовляємо його невеликими партіями. Наші принципи – це натуральні та якісні складники, суворе дотримання технології та повага до споживача.

Про перспективи вирощування ожини фермерами на СУМЩИНІ…

Як вино знаходить шлях до покупця через які канали продаєте свою продукцію? Чи можна зробити замовлення онлайн?

–В основному це ярмарки і деякі магазини на Сумщині, Полтавщині та в м. Київ. Продукцію можна також замовити через сайт https://patronat.ua

На які вина серед українських споживачів є найбільший попит?

 –Зараз найбільшою популярністю користуються «Охтирська медівка класична» і «Охтирська медівка зі смородиною».

Як фермерам СУМЩИНИ можна євроінтегруватися із своєю виробленою продукцією…

 

Чи змінилась культура споживання вина в країні протягом останніх років?

–Я помітив збільшення попиту на сухі та напівсухі види вин. Тому ми створили окремий експериментальний вид напівсухого медового вина.

Які перспективи виноробства у вашому регіоні?

Фермери  СУМЩИНИ  можуть мати  можливість експортувати свіжі яблука на  світові торгівельні ринки…

–Перспективи і виноробства, і медоваріння у нашому прикордонному регіоні зараз сильно залежать від розташування лінії фронту. Після завершення війни перспективи будуть сильно залежати від підсумків війни, тому важко зараз говорити про перспективи.

Які є проблеми з виноробством в Україні та як їх вирішити?

–Я скажу про галузь медоваріння. Перед тим, як говорити про проблеми, варто згадати, що за попередні 10 років галузь медоваріння пережила революційні зміни, пов’язані з лібералізацією законодавства. По-перше, знизили щорічну оплату за ліцензію на виробництво медових напоїв з 500 000 грн до 780 грн на рік. По-друге, вартість акцизних марок для медових напоїв була зменшена в сотні разів. По-третє, акцизні марки для медових напоїв пізніше були скасовані взагалі. По-четверте, був спрощений процес отримання ліцензії на виробництво медових напоїв і сертифікату відповідності. На мою думку, найбільшою проблемою є незначний попит на медові напої і недовіра до нового виду продукції. В нашій країні міцні напої або пиво споживають у значно більших кількостях, ніж вино або медові напої. Якщо на ярмарках, де є можливість продегустувати, медові напої постійно цікаві людям, то до продукції на полицях магазину інтерес значно слабший.

Фермери СУМЩИНИ обирають ЄВРОСЕМ

 

Майстерність винороба приходить з власним досвідом чи є віддзеркаленням знань із навчальної літератури?

–На початкових етапах книги дійсно можуть дати цінні знання, але тільки власний досвід дає можливість стати майстром цієї справи.

У вас є якісь професійні прикмети?

–Ні, я не вважаю себе забобонним.

Бджільництво: як  розвивати пасіку…

Які корективи внесла війна у вашу роботу? З якими проблемами зіштовхнулись та як їх вирішували?

–Це ціла купа проблем. Зниження попиту на продукцію, розрив логістичних ланцюжків, виїзд помічників, зростання цін на сировину – все це зробило роботу значно складнішою.

Які маєте плани на майбутнє?

–У мирний час важко планувати, а зараз тим більше. Плануємо вистояти. Зберегти рецепти і контакти. А планувати будемо після Перемоги.

Про сімейний бізнес фермерського господарства «Джмелик» на СУМЩИНІ, який має вікову історію…