Наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках у розділах порушує різноманітні теми щодо вирощування фермерами СУМЩИНИ, в тому числі й членами ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ» (голова ОЛЕГ БОНДАРЕНКО), сільськогосподарських культур, про їхні досягнення, а також – про проблеми та виклики…
Сьогодні ми ділимося досвідом у вирощуванні спаржі ЮЛІЇ ПОКАСЬ, фермерки з РОМЕНЩИНИ…
До слова, спаржа, або ж аспарагус, – достатньо новий продукт, тож ми тільки починаємо звикати до її вишуканого смаку та ніжного аромату.
Це не просто зелений делікатес – це весняне золото, яке вирощується з турботою фермера, родючого ґрунту і сили сонця.
Про це не з чуток, а з власного досвіду добре відомо молодій фермерці з Роменщини ЮЛІЇ ПОКАСЬ.
У свої 34 роки, маючи диплом за фахом агронома із захисту рослин вона встигла декілька разів побувати на практиці в Німеччині та Швейцарії від Сумського національного аграрного університету.
Перейнявши досвід закордонних колег, згодом і сама почала займатись органічним рослинництвом спочатку для себе, а вже зараз на її спаржу чекають в різних куточках не тільки рідної СУМЩИНИ, а й інших областей.
Про свою історію, як вирішила зайнятися фермерством і чому обрала саме вирощування спаржі ЮЛІЯ ПОКАСЬ розповіла в інтерв’ю ОТГ_Інформ_Сумщина.
–Найтриваліша практика була в Швейцарії спочатку чотири місяці, а потім ще 14 місяців. Ці програми передбачали проживання у сім’ях фермерів та роботу в цих господарствах.
Обидві родини, де я проходила практику, займаються органічним тваринництвом та рослинництвом. Там вирощують широкий спектр різних культур, овочеві, ягідні – серед них була і спаржа. Тож під час практики я мала можливість побачити весь процес, від збору до фасування та реалізації продукції.
В ЄВРОПІ надзвичайно сильно цінується саме органічна продукція. Її можна зустріти як в супермаркетах, так і в маленьких фермерських магазинах.
Обидва фермерські господарства реалізували свою продукцію у власних магазинчиках та на місцевих ринках.
Як таких планів займатися фермерством не було. Звісно я захопилася органічним вирощуванням та почала вивчати це питання.
Все почалося з маленької ділянки спаржі та думки: «нехай буде для себе».
Перший рік спаржа дала невеликий врожай, але вже на наступний стало зрозуміло, що з кількістю ми «погарячкували», тож я вирішила почати вести сторінку в instagram, та пропонувати там свіжу продукцію.
Потім площа спаржі почала збільшуватись, додались інші культури і все переросло вже в маленьку ферму.
–З якої площі починали і скільки зараз задіяно під спаржею? Працюєте сама чи ще залучаєте найманих працівників?
–Спочатку це була одна сотка. На даний момент під спаржею 0,1 га ( 10 соток). Справляємось поки що власними силами. Але при збільшенні площі під спаржу, без сезонних працівників буде важко обійтися.
–Чи легко було в Україні знайти саджанці спаржі, яким сортам надаєте перевагу?
–З посадковим матеріалом навесні 20-го року було скрутно. Аби правильно підібрати матеріал для посадки, потрібно знати кілька особливостей цієї культури: спаржа – це дводомна рослина, тобто, вона має чоловічі та жіночі рослини. Для промислового вирощування найкраще підходять саме чоловічі кущі, оскільки вони формують більше товарних списів; існують сорти та гібриди. У сортової спаржі чоловічих та жіночих кущів приблизно порівну. Тоді як у гібридів відсоток чоловічих особин складає 96-99%. Відповідно урожайність у гібрида вища. В Україні є невеликі господарства, які займаються вирощуванням сортів з подальшим відбраковуванням жіночих рослин. Для своєї першої ділянки ми обрали гібрид. Посадковий матеріал (однорічні розетки) замовляли в українського імпортера, що завозить їх з Голландії. А коли вирішили збільшити площу, то придбали насіння F2 «Каліфорнія рання». Рано навесні в пресовані земляні кубики посіяли спаржу, а вже в кінці травня висадили на постійне місце вирощування.
–Спаржа – це не просто смачний овоч, а ще й дуже корисний. Розкажіть детальніше про його властивості.
–Спаржа містить багато антиоксидантів, які знижують ризики виникнення раку. А також, рослинні сполуки індол та лютеїн, які покращують зір, зміцнюють зуби та кістки. Селен у зеленому овочі зміцнює імунну систему та нормалізує роботу щитовидної залози. Також слід зазначити, що серед усіх видів спаржі (ще є біла та фіолетова) зелений овоч більш насичений фолієвою кислотою. Ця речовина запобігає розвитку патології плода у вагітних, знижує імовірність викидня, а також нормалізує роботу печінки та піднімає настрій.
–Скільки плануєте зібрати за цей сезон?
–Орієнтовно 500 кг. На цю цифру, звісно ж, вплинуть приморозки та спаржевий жук (основний шкідник спаржі). До речі, від шкідників та хвороб на спаржі я застосовую препарати на основі хижих грибів та бактерій.
–Цьогорічна погода вплинула на якість спаржі?
–Так безперечно. Найбільший ворог спаржі – це приморозок. Зазвичай навесні під час приморозків спаржа ще не дуже розвинута (на поверхні пробивається лише невеликий відсоток списів). Тому шкода від морозу мінімальна. Але в цьому році через аномально теплий березень спаржа почала проростати не розмірено, як зазвичай, а багато списів одразу. Це призвело до того, що пагони, які ще не досягли товарного вигляду загинули від морозу. Це в свою чергу може вплинути на урожайність.
–Куди реалізовуєте? Яка ціна?
–Реалізую спаржу через сторінку в instagram @plant_org. Ми сортуємо спаржу на два класи.
Перший клас – сортована за товщиною та щільністю голівки 300 грн/кг. Другий клас – така ж смачна, тільки з більшою варіацією товщини (може бути товста та тонка), та менш щільною голівкою – 270 грн/кг. Вага одного пучка 500 г. Сезон триватиме орієнтовно до середини червня, якщо не буде високих температур.
–Яка середня врожайність з га? Що можете сказати про врожайність, порівнюючи з минулим роком? Краща, гірша?
Чи вигідно вирощувати малину та ожину в фермерському господарстві на СУМЩИНІ?
–Наша ділянка ще не вийшла на повну продуктивність (це 4 -5 рік життя поля). В середньому урожайність спаржі з гектара становить 4-6 тонн. Порівнювати урожайність будемо вже в кінці сезону (середина червня), поки що сказати важко.
–Чи встигла спаржа завоювати популярність у покупців вашого регіону? Чи вже спостерігається активний попит у цьому сезоні?
–В перші роки попит був незначним. Але з кожним сезоном поціновувачів цього раннього смаколика стає все більше Думаю, не буде перебільшенням сказати, що багато українців з нетерпінням чекає початку сезону спаржі. У супермаркетах вона звичайно ж з’являється раніше (бо завозиться з більш теплих країв), але через тривалу доставку свіжість втрачається. Інша справа органічна фермерська спаржа прямо з поля…
Про сімейний бізнес фермерського господарства «Джмелик» на СУМЩИНІ, який має вікову історію…