Як зміни клімату впливають на врожайність і  що робити з цим…

14

Наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках у розділах порушує різноманітні теми щодо вирощування фермерами СУМЩИНИ, в тому числі й членами ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ» (голова ОЛЕГ БОНДАРЕНКО), сільськогосподарських культур, про їхні досягнення, а також – про проблеми та виклики…

Сьогодні ми вирішили  порушити тему – дуже серйозну тему: як зміни клімату впливають на врожайність і  що робити з цим…

Не секрет, що сільське господарство у будь-якій точці світу залежить від погодних умов.

А різка зміна клімату, яка відбувається останнім часо, змушує аграріїв, в тому й числі СУМЩИНИ, шукати нові практики, щоби отримувати стабільні високі врожаї.

Зрозуміло, що фермерам доводиться пристосовуватися до аномальних або нетипових погодних умов. Наприклад, це може бути мала кількість, або й тривала відсутність снігового покриву взимку. А через це   виникає досить високий ризик недобору урожаю від озимих  культур.

Нинішнього року на СУМЩИНІ було аномально спекотне літо і майже півтора місяця ще й без дощів осінь.

Як вплине нинішня посуха на ціни в наступному році?

 

 Правда,  останніми днями дещо подощило, але чи врятує це від посухи?

На СУМЩИНІ запасів продуктивної вологи орного шару ґрунту нині  не вистачає для сівби озимих культур…

Вплив зміни клімату на сільське господарство СУМЩИНИ значно посилився останніми роками. Так,  кількість днів із температурою вище 30°C збільшилася вдвічі. І не секрет, що це провокує передчасне дозрівання ярих культур, і таке провокування негативно впливає на  врожайність.

В умовах зміни клімату першорядним завданням задачею для фермерів стає адаптація сільського господарства. Водночас таке кліматично-орієнтоване сільське господарство є ефективним інструментом у боротьбі зі зміною клімату.

Питання адаптації аграрного виробництва в умовах взаємовпливу зміни клімату та сільського господарства уже хвилює не тільки фермерів, а й вчених.

І вже є дані, що селекціонери виводять нові сорти рослин, які є більш стійкими до перепадів температури та нестачі або надлишку води.

Екологи ж пропонують стратегії ефективного управління ґрунтом, які зменшують його виснаження, сприяють секвестрації, а також дозволяють фермерам економити ресурси та знизити обсяги використання хімікатів

Зміни клімату впливають на врожайність сільськогосподарських культур як позитивно, так і негативно, залежно від регіону, кліматичних умов і типу вирощуваних культур.

Чинники, які впливають на зміну клімату, переважно промислові.

З якими проблемами та труднощами нині  стикаються фермери…

Серед факторів, які стали причинами змін у кліматі, переважно є такі: підвищення кількості автомобілів (і, як наслідок, збільшення вихлопних газів); робота підприємств та теплоелектростанцій; видобуток корисних копалин із застосуванням потужних механізмів, що працюють на паливі; спалювання сміття, пожнивних залишків та опалого листя та інше.

Не відкриємо нічого нового, але накопичення великої кількості шкідливих газів, які присутні у викидах в атмосферу, сприяє виникненню парникового ефекту, що є безпосередньою причиною підвищення середніх температур.

До того ж, тією чи іншою мірою діяльність людини сприяє порушенню озонового шару в атмосфері….

Зміни клімату, зокрема, підвищення середніх температур та зменшення кількості опадів взимку, негативно впливають на ресурси ґрунту.

Вологи у ґрунті стає менше, через що порушуються процеси росту та наливу зерен рослин.

Крім того, при підвищенні середньої температури ґрунт отримує менше вуглецю. Через це змінюється склад ґрунтів, вони стають біднішими, що теж негативно позначається на врожайності  рослин.

Крім зниження врожайності через дефіцит вологи та поживних речовин, аномальна спека призводить до підвищення зростання популяції шкідників та розмноження патогенів.

Так, через зміну клімату відзначається розширення ареалу проживання таких небезпечних комах, як листяна кукурудзяна совка, вузькотіла смарагдово-попеляста златка, пустельна сарана, пальмовий червоний довгоносик.

Підвищення температури та нетипові погодні катаклізми призводять також до активного розвитку патогенів. Зокрема, зростає ймовірність розвитку грибкових та бактеріальних інфекцій.

Збільшення випадків зараження загрожує пандемією, а також спричиняє скорочення врожайності, зниження якості врожаю та зростання витрат на оброблення посівів.

До слова, через засуху вологи у ґрунті стає менше, через що порушуються процеси росту та наливу зерен рослин.

А ще при підвищенні середньої температури ґрунт отримує менше вуглецю. Через це змінюється склад ґрунтів, вони стають біднішими, що теж негативно позначається на врожайності сільськогосподарських рослин.

Основні чинники, які впливають на врожайність, включають:

Температура

Підвищення температури може скоротити період вегетації рослин, що зменшить їх продуктивність. Це особливо шкідливо для теплолюбних культур, таких як пшениця та кукурудза, де висока температура під час цвітіння може знизити врожай.

У помірних регіонах підвищення температур може подовжити вегетаційний період, що потенційно підвищить врожайність.

Посухи та нестача води

Частіші та сильніші посухи призводять до дефіциту вологи для рослин, що суттєво знижує врожайність, особливо у водозалежних культурах, таких як рис і бавовна.

Зміни в режимах опадів можуть призвести до нерівномірного зволоження ґрунту, що ускладнює вирощування культур.

Екстремальні погодні явища

Шторми, гради, повені та заморозки стають частішими і руйнівними для сільського господарства. Це знищує врожаї або затримує посівну кампанію, знижуючи обсяги виробництва.

Зміни в поширенні шкідників і хвороб

Підвищення температури сприяє поширенню нових шкідників та хвороб, які можуть знищити врожаї або зробити їх вирощування більш витратним через потребу в додаткових захисних заходах.

Зміни в родючості ґрунтів

Висока температура та посухи можуть погіршувати стан ґрунту, знижуючи його родючість, що знижує продуктивність рослин.

Збільшення концентрації CO в атмосфері може позитивно вплинути на фотосинтез і, відповідно, підвищити врожайність деяких культур, особливо тих, що добре реагують на вуглекислий газ (наприклад, соя).

Отже, зміна клімату – це глобальний процес, швидко вплинути на який неможливо. Тому перед фермерами постає завдання адаптуватися до нових умов, щоб знизити ризики втрати врожаю. Насамперед, необхідна хороша поінформованість, чим і  постійно займається  наш сайт https://afzs.sumy.ua/

Фермерам СУМЩИНИ, безсумнівно, слід вивчити особливості погодних умов регіону, проводити спостереження. Отримані відомості допоможуть підібрати гібриди та сорти культур, адаптованих до зовнішнього середовища. Останнім часом для нашої території характерні тривалі періоди відсутності дощів, слід вибирати посухостійкі рослини, які здатні забезпечити хороші показники врожайності. Наприклад, не боїться тривалої відсутності вологи сорго, а ось звичні нам зернові (ячмінь, пшениця, кукурудза) мають середні показники. Серед інших рішень, які допоможуть аграріям адаптуватися до змін клімату, зазначимо є розширення біологічної різноманітності. Не варто зациклюватись на 1-2-3 культурах. Краще висівати кілька, дотримуючись сівозміни.

Також, напевне, слід спробувати повторні посіви культур із коротким терміном дозрівання. Така технологія дозволить збільшити врожайність.

Проте кожен фермер вирішує сам, що йому протипоставити зміні клімату…

ОЛЕГ БОНДАРЕНКО, голова ГО АФЗС: «Фермери та  люди, які працюють в сільському господарстві, тільки об’єднавшись, зможуть захистити свої права і навести лад на своїй землі…»

Вплив зміни клімату на сільське господарство останніми роками відчувається дедалі гостріше.

Поте цю проблему часто провокує й саме аграрне виробництво.

Отже, фермерам необхідно коригувати методи роботи, щоб зменшити збитки довкіллю та адаптуватися до кліматичних реалій.

А ще робити все можливе, щоб отримувати якнайвагоміші врожаї сільськогосподарських культур…

Інвестиційні можливості для фермерів СУМЩИНИ…