Наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках у розділах порушує різноманітні теми щодо вирощування фермерами СУМЩИНИ, в тому числі й членами ГО «АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ПРИВАТНИХ ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ СУМЩИНИ» (голова ОЛЕГ БОНДАРЕНКО), сільськогосподарських культур, про їхні досягнення, а також – про проблеми та виклики…
Війна на території нашої держави з рашистами-загарбниками вже триває близько 4 років…
І тому все більше українців, щоб вижити, підшукують варіанти малого агробізнесу, котрий можна почати з мінімальними інвестиціями.
На СУМЩИНІ від початку війни успішно діє сироварня «ОСНОВА» фермерів КРИВОЗУБІВ…
Не секрет, що нині в тренді перебувають нішеві культури, крафтова переробка, фермерські сироварні й навіть агротуризм.
Тому наш сайт https://afzs.sumy.ua/ на своїх сторінках цим темам надає досить значну увагу…
На СУМЩИНІ ексклюзивні, натуральні, крафтові медові напої виготовляє родина ТРОНІВ…
Сьогодні подаємо досвід роботи фермерського господарства у вирощуванні батату.
До слова, батат – це коренеплід, який ще називають солодкою картоплею. Він є багаторічною трав’янистою рослиною родини берізкових, походить із Центральної Америки і за смаком та властивостями відрізняється від звичайної картоплі. Батат містить більше вуглеводів і цукрів, ніж звичайна картопля, і його часто відносять до «суперфудів» завдяки високій поживній цінності.
Економічна та фінансова доцільність вирощування батату та спаржі у фермерських господарствах
Іван Павліш, ветеран АТО, нинішній військовослужбовець ЗСУ, започаткував власний бренд «Бататко» та довів, що батат – це не екзотика, а прибуткова ніша.
Юрист за освітою, він мріяв про пасивний дохід з насаджень волоського горіха. Але все склалося інакше.
Сьогодні з кількох соток він виріс у повноцінне господарство з десятками клієнтів щодня.
Працюючи над одним із проєктів, Іван Павліш отримав запит від мережі львівських ресторанів: чи не має він контактів виробників батату в регіоні.
Заклади активно купували овочі та фрукти, але не змогли знайти постачальника якісного батату. Так він вирішив спробувати виростити цю культуру самостійно.
«По суті, на початку це був жарт, оскільки я взагалі не мав уявлення про батат – навіть не бачив його, не пробував на смак і не знав жодних особливостей його агротехніки. Того вечора, повернувшись додому, я почав шукати інформацію онлайн і вирішив спробувати освоїти цю культуру», – розповів фермер.
Особливості мініагро бізнесу Івана Павліша такі:
ставка на органіку;
робота з ресторанами та гуртовими замовниками;
розвиток власної торгової марки;
орієнтація на кінцевого споживача, а не лише на поле.
Про сімейний бізнес фермерського господарства «Джмелик» на СУМЩИНІ, який має вікову історію…
«Тепер, коли все вдалося, маю до 50 замовлень батату на день. Попит стабільно зростає, тож є потенціал для масштабування. Батат у нас розпродається блискавично – збуваємо всю
продукцію в рекордні терміни», – каже Іван Павліш.
Нині, продовжуючи службу в ЗСУ та перебуваючи на бойових позиціях Покровського напрямку, військовий і фермер дистанційно керує родинною фермою, повідомив https://kurkul.com/
Фермер ПЕТРО ПОСТІЛ з РОМЕНЩИНИ вирощує кавуни вагою до 15 кілограмів…